سلام
هنوز از زمانی که برای یک پرداخت ساده قبض، باید به بانک میرفتیم، مدت زیادی نگذشته است. واقعا چه دورانی بود: ما میخواستیم پول بدهیم، اما بانکها کار را برایمان سخت میکردند؛ از ما اصرار از آنها انکار (!): توی صف بایست؛ صبر کن؛ الان سیستم قطع است؛ ساعت کاری تمام شده، برو و فردا بیا؛ اعصاب و روان تو صفحه چرک نویس ماست؛ بگذار در آن نقاشی بکشیم؛ راستی غر هم نزن و مودب باش!
بانکداری سنتی و ابزارهای محدود کار را به جایی میرساندند که بعضی اوقات حتی اگر کارمند بانک هم میخواست، نمیتوانست کمکی به ما کند! در آن زمان؛ خواستن، توانستن نبود!
تصور کنید همین الان بخواهید مبلغی را به دوستتان بدهید اما او مدام ناز کند و حال شما را بگیرد! اینجاست که شعر شاعر خوشسخن شیرازی هم نمیتواند مرهمی بر حال زار ما باشد که فرمود: چو یار ناز نماید شما نیاز کنید! ضمن احترام به ایشان ما چنین یاری را فراموش خواهیم کرد و سراغ یار دیگری را خواهیم گرفت اما جالب اینجاست که ما دقیقا در گذشتههای نه چندان دور، این کار را میکردیم؛ چون مجبور بودیم. راه دیگری نبود. اگر قبض را پرداخت نمیکردی، برق قطع میشد، آب قطع میشد، گاز قطع میشد، تلفن قطع میشد و ...
حالا اما با یک کلیک میتوان پول کارت به کارت کرد، قبض پرداخت کرد و شارژ خرید و کلی کارهای دیگر را به راحتی انجام داد. نرمافزارهای مختلفی این کار را برای ما انجام میدهند. USSDها، اپلیکیشنهای بانکها، صفحات اینترنتبانکها و کلی نرمافزار دیگر که میتوان آنها را دانلود، نصب و استفاده کرد.
در این میانه اما، «بله» مزیتی دارد که برای خیلی از ما جذاب است. بله «فعالیتهای بانکی» را با «پیامرسانی اجتماعی» ترکیب کرده است. «اجتماعیکردن» فعالیتهای بانکی، موضوعی جدید است که میتواند بسیاری از پارادایمها را تغییر دهد. به همین دلیل است که پیامرسانهای بینالمللی بزرگ و نوآور (نظیر فیسبوک و تلگرام و ویچت) نیز به دنبال چنین کاری هستند.
با این تغییر پارادایم چه میتوان کرد؟ مثالهای زیر را در نظر بگیرید:
- ایدهای در ذهن دارید ولی برای اجرای آن نیاز به پول دارید. به راحتی یک کانال در بله تشکیل دهید. دوستان خود را به کانال فرا بخوانید. شرح جذابی از ایده خود را در آن بیان کنید. یک لینک پرداخت پول بسازید و از دوستانتان بخواهید اگر می خواهند از ایده شما حمایت کنند، با کلیک بر روی این آن، هر میزان مبلغی که تمایل دارند پرداخت کنند. دوستان شما برای پرداخت مبلغ به هیچ درگاه پرداختی منتقل نمیشوند، بلکه تنها مبلغ و رمز دوم کارت خود را وارد میکنند. بقیه کار به راحتی انجام میشود. آنها در همان زمان یک رسید دریافت میکنند که سند پرداخت آنهاست و شما نیز یک رسید دریافت میکنید که مشخص است، چه کسی چه مبلغی را به ایده شما اهدا کرده است. تنها کاری که باید انجام دهید همین است: از آنها تشکر کنید. (لطفا ایدهتان را اجرایی کرده و نامردی نکنید!)
- میخواهید کتابهای اضافهتان را بفروشید. یا محصولی تهیه کرده و تمایل دارید آن را به مخاطبانتان عرضه کنید. یک کانال تشکیل دهید. اجناس خود را در آن معرفی کنید. برای هر یک از آنها یک لینک پرداخت بسازید. مشتریان شما برای تهیه کالایتان نیاز به کارهای قرون وسطایی(!) ندارند: آنها نباید از طریق درگاههای پرداخت یا هر نرمافزار دیگر، پول را کارت به کارت کنند و از سندش عکس بگیرند و برای شما بفرستند و یا شماره پیگیری تراکنششان را برای اثبات واریز وجه، برای شما پیامک کنند (اگر از بله استفاده میکنید این کارها را فراموش کنید!) آنها تنها بر روی لینک پرداخت کلیک میکنند و بقیه کار را به بله میسپارند. بله پرداخت پول آنها را به اطلاع شما میرساند و مشخص میکند چه کسی چه محصولی را سفارش داده است. یک سند هم برای آنها میفرستد تا خیالشان از صحت پرداخت لازم باشد. بله! دنیا عوض شده است.
- شما میخواهید برای تولد دوستتان هدیه بفرستید اما ترجیح میدهید وجه آن را در اختیار او قرار دهید تا هر آن چه میخواهد بخرد. اما شماره کارت او را ندارید. از طرفی دوست دارید او را سورپرایز کنید (لطفا شورش را درنیاورید!). بنابراین زنگ زدن و پرسیدن شماره کارتش، کار قشنگی نیست. آیا این کار در بله، امکانپذیر است؟ بله! به راحتی! شما او را در بین مخاطبانتان پیدا میکنید و گزینه انتقال پول را انتخاب میکنید. میزان مبلغ را درج کنید و با یک کلیک پول را انتقال دهید. دوستتان از دیدن پیام واریز پول که به صورت اتوماتیک به دستش خواهد رسید، خوشحال خواهد بود و شما نیز.
- می خواهید به یک خیریه کمک کنید. وارد کانال خیریه در بله شوید. موضوعاتی که در آن مطرح شده را ببینید. هر یک از آنها که علاقمند هستید را انتخاب کنید. لینک پرداختش را ببینید. یک کلیک تا کمک به این کار خیر فاصله دارید. قبول باشد.
اینها بخشی از کارهایی است که قرار است بتوانیم با بله «به راحتی» انجامشان دهیم. بله یک دنیای جدید در ارتباطات است. بله در مسیر پیشرفت است؛ با ما همراه باشید.